עצי פרי   למה?

עצי פרי בגינה פרטית זה ממש לא כלכלי אבל את זה בטח כולם יודעים.

אישית בתור גנן, יש לי רשימה מאוד מאוד מאוד ארוכה למה לא לשתול עצי פרי בגינה, למעט אולי לימון. אבל רוב בעלי הגינות חולמים תמיד על עץ שיוכלו לצאת לחצר ולקטוף מימנו פרי ולאכול אותו

ולכן הינה קצת מידע על גידול וטיפול בעצי פרי ברמת הגינון:

במשך 50 שנה מפתחים במכוני מחקר שונים עצי פרי שיהיו נמוכים כדי שלא יצטרכו לעבוד קשה בקטיף ולכן כמעט ואין דבר כזה "עץ פרי שיהיה גם עץ צל"  (וגם אם תצליחו איך תגיעו לפרי?)

עצי פרי מטופחים ומגודלים לצורך מאוד מסוים – נתינת פרי – מאוד קשה לשנות את זה , כמעט כל עצי הפרי חייבים השקיה גם אם זה רק כדי להישאר בחיים (בניגוד לרוב עצי הנוי / סרק, שיסתדרו בלי השקיה או עם השקיה מועטה אחרי השנה השלישית )  יתרה מזאת כדי לקבל פרי ראוי למאכל יש הכרח להשקות את העץ  – הסברים במאמר "השקיה נכונה"

עצי פרי זה ענף חקלאי גדול מטופח ורציני  שלוקח בחשבון עלויות גידול וטיפולים תקופתיים, החל מדישון דרך גיזום והשקיה וכלה בריסוסים נגד מזיקים ככל שסוג הפרי יותר חדש או מיוחד ככה גדלים הסיכויים שתצטרכו להשקיע בדשנים ובריסוסים, ( אוכמניות למשל צריכות דישון ברמה יומית בארץ ) כדאי לכן להישאר עם אותם זנים ותיקים יותר שניתן לגדל בפחות מאמץ ( לדוגמה קלמנטינה מיכל לעומת קלמנטינה אורה או מירב) משמעות הדבר בין היתר שבבחירת מקום העצים רצוי להתייחס לעובדות האלה ולהקצות גם אזור מוגדר וגם ברז/ קו השקיה ניפרד .

רוב עצי הפרי הנמכרים בארץ יכולים להגיע לניבה ( כמות של פרי) שהיא הרבה מעבר ליכולת צריכה של משפחה נורמאלית  , מה בדיוק תעשו עם 100 ק"ג מנגו? בעיקר עם התעקשתם לנטוע מיה ושבועיים אחרי ההבשלה הכול נופל מהעץ? (מנגו קיט לפחות יכול להחזיק את הפרי על העץ לכמה חודשים אבל אף אחד לא מבקש אותו….. ), את עץ הלימון בבית שלי אני גוזם כמעט כל שנה כדי  שיישאר נגיש , חצי הפרי  מקבלים השכנים רבע הרצפה ולנו ממש לא חסר ( העץ בן 10 וילה פרנק על וולקה ) בתור גנן צעיר אחת העבודות הכי נפוצות באחזקת גינה הייתה לאסוף את הפירות הרקובים מתחת לעצים.

ברמת הגינה הביתית עצי פרי חייבים להיות נגישים לפחות מרוב צדדיהם ומרווחים מספיק כדי להיות אפקטיביים, אל תנסו לשתול תפוז בתוך שיחיה או לשתול עונתיים ופקעות ליד העץ הם מתחרים על המים והאור ותמיד יצא לפחות אחד מהם רע

ישנם מספר עצי פרי שאין כמעט שום סיכוי לקבל מהם פרי בלי ריסוס אינטנסיבי בחומרים "רעים" כגון מישמש, אפרסק, שקד, מומלץ מאוד לוותר עליהם

עד כאן למה לא, והיה והחלטתם בכל זאת לשתול עצי פרי אז ככה

1 להגדיר אזור אחד או יותר של בוסתן, שבו יהיו רק או בעיקר עצי פרי,

2 הקצו קו השקיה ניפרד לבוסתן. (לפי כמות השקיה ולא לפי אזור )

3  התאימו בעזרת אנשי מקצוע ואינטרנט את גודל העצים והסוגים למקום והאזור שבו אתם גרים ולשטח שאותו יעדתם לשתילה, ( לא לשתול פקאן 3 מטר מתפוז לדוגמא )

4 מעבר לגיזום עיצוב בשנתיים הראשונות הקפידו לגזום כל שנה או שנתיים כדי שהעצים לא יהיו סתם גדולים

5 דשנו לפחות פעם בשנה בקומפוסט או בדשן שחרור איטי לפי הוראות יצרן

6 הכי הכי חשוב קנו שתילים של משתלות מוכרות עם "אבא ואימא" כל ההתחכמויות שתימצאו בזול ובלי שם יצרן יופיעו עם הזמן ויתנקמו בכם בצורה של עצים שלא מתפתחים או לא מניבים או הכי מרגיז זה כשהלימון נותן פתאום תפוזים……

בהצלחה

דן בכר

עוד הצעה לשתול בגינה את אותם פירות שלא קונים בסופר – פג'ויה , פיטנגו, גויאבה תותית, פטל, אסנה  וכו'